Lägg till nytt serviceobjekt

Klicka på Lägg till Produkt/Tjänst ovanför listan för att lägga till ett nytt Serviceobjekt.

Processen att skapa ett Serviceobjekt görs i 6 steg. Samma steg används när man editerar ett befintligt serviceobjekt (med undantag för steg 1, det används bara när man skapar objektet):

Steg 1 – Start

Det finns två olika sätt att skapa ett Serviceobjekt. Antingen startar man från början med ett tomt objekt, eller så väljer man ett befintligt objekt att utgå ifrån. Då får man en kopia av detta att göra ändringar i.

Steg 1 - Start

1.  Skapa ny: Markera denna knapp för att starta med ett nytt, tomt Serviceobjekt. Klicka därefter på Nästa (8), eller på fliken Fält (5), för att gå vidare till nästa steg.

2.  Utgå från befintlig: Markera denna knapp för att kunna välja ett befintligt Serviceobjekt att utgå ifrån när den nya skapas. När knappen är markerad går det att välja ett Serviceobjekt i listan (3), och man kan söka i sökrutan (4).

3.  Listan med alla befintliga Serviceobjekt är initialt inte aktiverad, men när man markerar knappen Utgå från befintlig blir listan tillgänglig och man kan söka och markera det Serviceobjekt som man vill utgå ifrån när man skapar det nya.

4.  Sökning: Med sökfunktionen kan man söka efter serviceobjekt. Skriv in ett sökord i sökfältet (4). Man kan skriva in delar av ord som sökord, systemet kompletterar automatiskt och presenterar träffarna i en urvalsmeny under sökfältet. Klicka på en av träffarna i listan för att visa bara detta, eller tryck Enter eller klicka på sökikonen för att visa alla träffarna. Systemet söker efter sökordet i Id, Namn, Kategori, Valuta och Status.

Klicka på Nästa (7), eller på fliken Fält (5), för att gå vidare till nästa steg.

 

Steg 2 – Fält

I detta steg definieras alla egenskapsfält som serviceobjektet skall ha. Det består av standardfält som är gemensamma för alla objekt och två uppsättningar av specifika fält (Produktinformation och Orderinformation).

Steg 2 – Fält

1.  Produktinformation (standard): Här visas fält som är gemensamma för alla kategorier av serviceobjekt. Detta är endast en visning av vilka fält som finns, data matas in i fälten i nästa steg, Data (5).

2.  Specifik produktinformation: Här skall man definiera alla ytterligare fält som behövs för att beskriva serviceobjektet. Här definierar man typ av fält och fältrubriker. Data som skall stå i fälten matas in i nästa steg, Data (5).

3.  Orderinformation: Här skapar man fält som Slutanvändaren (beställaren) skall fylla i när beställningen av serviceobjektet görs. Man definierar typ av fält och fältrubriker.

 

Att lägga till fält i Specifik produktinformation och i Orderinformation går till på samma sätt. Fält skapas med drag-and-drop och görs på samma sätt som när man lägger till fält för egenskaper till andra entiteter, se Egna Entitetsformulär/ Egenskapseditor.

När man skapar egenskapsfält kan fältrubriker skapas på flera olika språk.

Alla egenskapade fält kan raderas. Klicka i fältet och välj Radera i popup.

När alla fält är skapade, för att komma vidare till nästa steg, välj Nästa (10) eller klick på fliken Data (5).

Spara som utkast (8) används om man vill spara sitt arbete så här långt. Formuläret förblir öppet och man fortsätta inmatningen direkt eller vid ett senare tillfälle. Om det är sparat med status Utkast finns valet Fortsätt i menyn för serviceobjektet. Om funktionen används för att Editera ett serviceobjekt som inte har status Utkast står det Spara på denna knapp.

Spara & Stäng (9): Spara serviceobjektet och stäng formuläret. Alla ändringar som gjorts sparas och objektet behåller den Status den hade tidigare.

Avbryt (7): Ändringar som gjort sparas inte, objektet behåller data och Status den hade tidigare.

Avbryt & Radera (6): Formuläret stängs och serviceobjektet raderas.

 

Steg 3 – Data

I detta steg fyller man i standard och specifik Produktinformation. Dessa data skall bilda en komplett beskrivning av det Serviceobjekt (produkt eller tjänst) som skall erbjudas kunderna att beställa.

Språkhantering

När man fyller i data i fält som kan ha data på olika språk (Namn, Kort beskrivning, Lång beskrivning och fält i Specifik Produktinformation som har skapats som översättningsbara) gäller följande:

När data sparas första gången (skapa Serviceobjekt från start) så sparas alla data som värden på NSP Standardspråk. Om handläggaren inte har standardspråket inställt visas en symbol överst i formuläret som varnar för att data kommer att lagras på ett annat språk än det som handläggaren arbetar i.

När ett serviceobjekt Editeras så sparas all data i det språk som handläggaren har inställt. Korrekt arbetsgång om ett serviceobjekt skall skapas på flera språk är:

1.  Ställ in handläggarens språk till NSP Standardspråk. (Inställning i användarprofilen).

2.  Skapa ServiceobjektNSP Standardspråk (alla steg + Spara)

3.  Ställ in handläggarens språk till språk 2.

4.  Editera Serviceobjekt på språk 2.

5.  Upprepa 3-4 för övriga språk som skall användas.

Steg 3 – Data

Produktinformation (standard) innehåller standardegenskaper som alla Serviceobjekt har och som är samma för alla Kategorier. I tabellen nedan listas alla standardegenskaper:

 

Fält

Beskrivning

Sökväg till bild

Ladda upp en bild för serviceobjektet.

Namn

Textfält. Namn på serviceobjekt. Lagras som ett språkberoende värde, texten kan därför vara språkberoende.

Kategori

Urvalslista. Man kan välja mellan de Kategorier som definierats för Produkter & Tjänster.

Kort beskrivning

Textfält. Beskrivning av serviceobjekt. Namn + Kort beskrivning visas på förstasidan av Produkter & Tjänster. Lagras som ett språkberoende värde, texten kan därför vara språkberoende.

Beskrivning

Textfält med formateringsfunktioner. Man kan lägga till bilder, länkar, etc. Lagras som ett språkberoende värde, texten kan därför vara språkberoende.

Giltig från

Datum och tid från vilken serviceobjektet skall vara Publicerad (möjligt att beställa). Tiden sätts till aktuell tid som standard när man skapar ett serviceobjekt.

Giltig till

Datum och tid då serviceobjektet skall upphöra att vara Publicerad. Behöver inte anges, finns ingen tid är serviceobjektet aktivt tills det manuellt arkiveras.

Status

Gällande status på serviceobjektet. När man skapar ett nytt serviceobjekt får det normalt status Utkast. För mer information, se Standard livscykel för serviceobjekt.

Moms

Urvalslista. Man kan välja momssatser som definierats I NSP. Behöver inte anges, då adderas ingen moms till angivet Pris.

Pris

Ange pris på serviceobjekt i vald Valuta.

Valuta

Vald standardvaluta I NSP. Kan inte ändras. Pris på serviceobjekt skall anges i denna valuta.

Beräknad leveranstid

Numeriskt fält. Bildar tillsammans med Enhet leveranstid den beräknade leveranstiden.

Enhet leveranstid

Urvalslista. Man kan välja mellan Minuter, Timmar, Dagar, Månader och År. Bildar tillsammans med det numeriska värdet i Beräknad leveranstid den beräknade leveranstiden.

Fält för kvantitet

Kryssruta. Markera denna om man skall kunna beställa fler än ett av detta serviceobjekt samtidigt. Är denna markerad visas ett fält där Slutanvändaren skall skriva in antal vid beställningen.

Fält för “På uppdrag av”

Kryssruta. Markera denna om det skall vara möjligt att beställa detta serviceobjekt På uppdrag av en annan användare (att beställare och Slutanvändare kan vara olika användare).

Dölj prisinformation

Kryssruta. Markera denna om serviceobjekt skall vara kostnadsfritt för beställaren. Ingen information om pris, moms och valuta visas för serviceobjektet.

Avaktivera beställningsmöjlighet

Kryssruta. Om denna är markerad går serviceobjekt inte att beställa på Selfserviceportalen. Knappar för Beställ och Lägg i varukorg är dolda för detta serviceobjekt på SSP. Syftet med denna inställning är att man skall kunna blockera beställningar av serviceobjektet temporärt utan att behöva ändra några andra inställningar.

Behörighet att visa (Grupper)

Välj de grupper som serviceobjektets skall visas för. Börja skriv namn på en grupp, grupper som matchar inmatningen visas då i en urvalslista. Man kan välja en eller flera grupper. Välj i urvalslistan eller tryck Enter efter varje grupp. Klicka på x för att radera grupp.

Om man inte väljer någon grupp (fältet lämnas tomt) så är serviceobjektet synlig för alla grupper.

Behörighet att beställa (Grupper)

Välj de grupper som skall kunna beställa serviceobjektet. Börja skriv namn på en grupp, grupper som matchar inmatningen visas då i en urvalslista. Man kan välja en eller flera grupper. Välj i urvalslistan eller tryck Enter efter varje grupp. Klicka på x för att radera grupp.

Om man inte väljer någon grupp (fältet lämnas tomt) så är serviceobjektet tillgängligt för alla grupper.

Godkännandeprocess

Här väljer man den Godkännandeprocess som skall användas vid beställning av serviceobjektet. Välj bland tillgängliga konfigurerade Godkännandeprocesser i urvalslistan.

 

I detta steg skall man också fylla i data i fälten under Specifik produktinformation (2), fälten som skapades i föregående steg.

Fälten i Orderinformation som skapades i föregående steg visas här (3), men kan inte editeras. Dessa fält skall fyllas i först vid beställning.

Klicka på Nästa (11) eller på fliken Persondatafält för att fortsätta till nästa steg.

För att gå tillbaka till föregående steg. Använd knappen Tillbaka (10) eller klicka på fliken Fält (4).

Spara som utkast (8) sparar det man gjort hittills i detta och tidigare steg. Formuläret förblir öppet och man kan fortsätta inmatningen. Om funktionen används för att Editera ett serviceobjekt som inte har status Utkast står det Spara på denna knapp.

Spara & Stäng (9) sparar data som matats in i detta och föregående steg och stänger därefter formuläret. Serviceobjekt behåller samma status som tidigare.

Avbryt (7) stänger formuläret. Inmatningar i tidigare steg har sparats, men det som gjorts i detta steg sparas inte.

Avbryt & Radera (6): Formuläret stängs och serviceobjektet raderas.

 

Steg 4 – Persondatafält

Denna flik innehåller inställningar för General Data Protection Regulation (GDPR). Se avsnitt GDPR - Persondatafält.

 

Steg 5 – Ärendeinställningar

I detta steg definierar man inställningar för ärende som skapas vid en serviceorder. Efter beställning, och godkännande om det krävs, så skapas ett ärende för att hantera leveransen.

Här definierar man ärendets Ämne och till vilken Handläggare (Grupp eller Handläggare) som ärendet skall tilldelas.

 

Ärendeinställningar

Ämne (1) definierar ärendets ämnestext, se nedan.

Handläggare (standardvärde) (2) anger vem (Grupp eller enskild Handläggare) som skall tilldelas ärendet som skapas. Fältet har auto-kompletteringsfunktionalitet, när man börjar skriva in ett namn öppnas en urvalslista med träffar som uppfyller inmatningen. Välj handläggare i urvalslistan. Om man klickar på  så öppnas ett formulär där man kan söka efter en Grupp eller en Handläggare som skall tilldelas det skapade ärendet.

Egenskaper (3) - den här funktionen tillåter att värden från vissa fält från serviceobjektet överförs till andra fält i ärendet som skapas vid serviceordern. Värden kan mappas från det beställda serviceobjektet eller de kan ställas in som fasta värden. Genom att klicka på Egenskaper öppnas en popup med inställningar - den första kolumnen visar fälten i ärendet, medan den andra kolumnen visar två alternativ för att definiera värden - mappning eller fast värde. Ett fast värde är tillgängligt i alla fält och ett mappat värde är endast tillgängligt för fält av samma typ som finns i båda enheterna. Den tredje kolumnen hänvisar till valet av värden (markering av vilket fält som  mappning ska utföras från, eller definiering av ett specifikt värde som standard).

Mappning till ärende popup

Koppla CI (4) – med den här funktionen kan man länka specifik CI till ett ärende som skapas efter att man har beställt ett serviceobjekt. Genom att klicka på den här knappen öppnas en popup med en lista över aktiva CI-filer som kan länkas till ärendet. En eller flera CIs kan väljas.

Koppla CI popup

Skapa CI efter inköp (5) - genom att markera den här kryssrutan, kommer det köpta serviceobjektet att sparas som CI. Genom att klicka på knappen Skapa process (6) öppnas en popup där först typen av det nya CI ska väljas och därefter fältvärdena för den typen. Värden kan vara fördefinierade (fasta) eller kan mappas med fältvärden från det köpta serviceobjektet.

Skapa process popup

Klicka på Nästa (13) eller på fliken Konfiguration (8) för att fortsätta till nästa steg.

För att gå tillbaka till föregående steg. Använd knappen Tillbaka (12) eller klicka på fliken Persondatafält (7).

Spara som utkast (10) sparar det man gjort hittills i detta och tidigare steg. Formuläret förblir öppet och man kan fortsätta inmatningen. Om funktionen används för att Editera ett serviceobjekt som inte har status Utkast står det Spara på denna knapp.

Spara & Stäng (11) sparar data som matats in i detta och föregående steg och stänger därefter formuläret. Serviceobjekt behåller samma status som tidigare.

Avbryt (9) stänger formuläret. Inmatningar i tidigare steg har sparats, men det som gjorts i detta steg sparas inte.

 

Ämne

För att skapa ämnestexten i ärendet används ett mallformulär. Klicka på knappen  för att öppna formuläret:

Editera ämne

Fält i formuläret:

1.  Mallar (1): I detta fält definierar man ämnestexten. Texten är en kombination av vanlig text och Standardtexter (variabler som hämtas från serviceobjektets data).

2.  Taggar (2): Innehåller en lista med alla standardtexter (egenskaper) för serviceobjektet  (egenskaper från Produktinformation (standard), Specifik produktinformation och Orderinformation). Man kan klicka på en text för att lägga in den i ämnestexten (mallfältet) tillsammans med annan text. Taggarna kommer att ersättas med aktuella värden när ärendet skapas.

3.  Lägg till språk (3): Välj ett språk i listan för att skapa en mall för Ämne i textfältet på detta språk. Upprepa för alla språk som skall användas. Ärendet som skapas när beställningen läggs kommer att skapas på det språk som Slutanvändaren använder.

 

Steg 6 – Konfiguration

Konfigurering av kopplingar

Här anges koppling till Kostnadsställe, det konto som skall vara mottagare av betalningen när serviceobjektet faktureras.

Här finns länkar för att Definiera eller Ändra (välj Kostnadsställe i popup) och Radera.

Klicka på Nästa eller på fliken Förhandsgranska för att fortsätta till nästa steg.

För att gå tillbaka till föregående steg. Använd knappen Tillbaka eller klicka på fliken Ärendeinställningar.

Spara som utkast sparar det man gjort hittills i detta och tidigare steg. Formuläret förblir öppet och man kan fortsätta inmatningen. Om funktionen används för att Editera ett serviceobjekt som inte har status Utkast står det Spara på denna knapp.

Spara & Stäng sparar data som matats in i detta och föregående steg och stänger därefter formuläret. Serviceobjekt behåller samma status som tidigare.

Avbryt stänger formuläret. Inmatningar i tidigare steg har sparats, men det som gjorts i detta steg sparas inte.

Avbryt & Radera: Formuläret stängs och serviceobjektet raderas.

 

Steg 7 – Förhandsgranska

Här görs den slutliga granskningen av serviceobjektet. All information man lagt till i tidigare steg visas här. Om allt är ok, klicka på Spara som ”Väntar på publicering” för att spara serviceobjektet. När datum för serviceobjektets start av giltighetstid (Giltig från) har uppnåtts kommer status att ändras till Publicerad automatiskt,

Om serviceobjektet man editerar inte har status Utkast, så står det Spara på denna knapp och objektet sparas med aktuell status.

Om man vill fortsätta editera serviceobjektet, klicka på Tillbaka, eller på föregående flik.

Avbryt stänger formuläret. Inmatningar i tidigare steg har sparats.

Avbryt & Radera: Formuläret stängs och serviceobjektet raderas.