Import/Export av språkfiler

Export

Exportfunktionen finns både i listan med språk under fliken Språkhantering och under fliken Översättning. Samma funktion utförs i båda fallen.

Med funktionen kan man exportera befintlig översättning för ett språk till en xml-fil. Knappen Export är en urvalsmeny där man skall välja Systemdefinierade eller Användardefinierade. Vad de olika typerna innehåller beskrivs i Översättning.

Xml-filen innehåller sex kolumner:

   Den första visar nyckelnamnet på språktaggen. Om filen innehåller Systemdefinierade taggar visas namn med prefix ”NSPSYS_”. Om den innehåller Användardefinierade taggar har de prefix ”NSPUSR_”.

   Andra kolumnen visar texten på NSP Standardspråk.

   Tredje kolumnen visar aktuell översättning för det valda språket.

   EnableInJs: True=1 eller False=0. Statiskt eller dynamiskt värde. Statiska taggar läses in till browsern från start, dynamiska läses från databasen när de skall användas.

   IsRte: True=1 eller False=0. Om True är detta en text som kan html-formateras, den kan innehålla t ex koder för formatering, bilder och länkar.

   IsEmpty: True=1 eller False=0. True betyder att språktaggen inte har något värde alls, den är tom (=null).

Man kan editera xml-filen genom att använda Excel eller annan xml-editor.

Notera: Man skall bara ändra data i den tredje kolumnen. Ändra inget i den första kolumnen. Namnen används internt för att identifiera språknycklarna, om detta ändras kan inte NSP lagra värdet korrekt. Den andra kolumnen (text på NSP Standardspråk) används bara som hjälptext när man skall översätta, ändringar här har ingen effekt.

Normalt skall inga ändringar göras i kolumn 4-6 i filen.

När man editerat xml-filen kan den importeras för att läsa in ändringarna i NSP.

Filen kan också användas när man skall lägga till ett nytt språk. Då skall alla språktaggar översättas i den tredje kolumnen till det nya språket.

Import

Denna funktion läser in språktaggar från xml-fil. Filer som skapats med exportfunktionen, både Systemdefinierade och Användardefinierade taggar kan importeras tillbaka till NSP efter översättning eller modifiering.

För att lägga till ett nytt språk behöver de två filerna översättas och användas när det nya språket skapas, se Lägg till nytt språk.

När man väljer Import (i fliken Översättning) öppnas ett formulär med två fält:

   Språk: Det språk man valt i Översätt till visas här. Kan inte ändras.

   Sökväg: Obligatoriskt fält. Klicka på Välj fil… för att kunna välja xml-fil som skall importeras. Import av Systemdefinierade och Användardefinierade språktaggar görs på samma sätt, systemet detekterar automatiskt vilken typ av taggar som finns i filen. Om importen uppdaterar befintliga språktaggar behåller de samma typ som tidigare. Om importen skapar nya taggar blir dessa Användardefinierade.

Välj Importera för att utföra inläsningen. Import av en fil med systemdefinierade taggar kan ta flera minuter. När importen är klar visas en popup (Mappa existerande taggar) som innehåller en lista med språktaggar som kommer att få ändrat värde. I denna popup kan man välja om ändringarna skall genomföras eller ej. Listan har sex kolumner:

   Språknyckel: Namn på språknyckel, det interna databasnamnet som definierar taggen i systemet.

   Tidigare översättning: Befintligt värde i databasen.

   Ny översättning: Det nya värdet som hämtats från xml-filen.

   Enabled in JavaScript: Kolumnen  har en markering, t ex om importen kommer att ändra värdet på EnableInJs. I detta exempel kommer värdet att ändras från True till False. Om Spara ny, se nedan avmarkeras skrivs inte värdet över. Variabeln EnableInJs beskrivs i avsnittet Export ovan.

   Is RTE: Kolumnen  har en markering, t ex om importen kommer att ändra värdet på IsRte. I detta exempel kommer värdet att ändras från False till True. Om Spara ny, se nedan avmarkeras skrivs inte värdet över. Variabeln IsRte beskrivs i avsnittet Export ovan.

   Spara ny: Kryssruta där man kan bestämma om man skall anta det nya värdet eller behålla det tidigare. Om kryssrutan aktiveras kommer det nya värdet att skrivas in i databasen, annars behåller man det gamla värdet. Ovanför listan finns en extra kryssruta som används för att aktivera/avaktivera kryssrutor på alla rader på sidan som visas.
Notera att språktaggar som inte uppdaterats på grund av att Låst för import var aktiverad också visas i listan. För dessa kan man inte aktivera Spara ny. (texten Låst för import visas istället för en kryssruta).

Gå igenom listan, se till att Spara ny aktiveras för de taggar (och bara de) som man vill införa. Tryck därefter Spara.